GTA 5

GTA 5, eller Grand Theft Auto 5 som är dess fulla namn, är ett konsolspel som getts ut av Rockstar Games. Det gavs ut år 2013 till PS3 och Xbox 360, året efter till Xbox One och PS4 och som Pc-version år 2015. Det är ett actionspel som spelas i tredjepersonsläge.GTA 5 är spel nummer femton i Grand Theft Auto-spelserien i antal, men den femte stora speltiteln och även uppföljare till GTA IV. Spelet blev mycket hyllat av spelrecensenter, och fick beröm bland annat för dess handling och presentation. Spelet tog också hem många försäljningsrekord och drog in 800 miljoner dollar under första dygnet.

Spelets handling

I GTA 5 kan du spela som tre separata huvudkaraktärer och spelet utspelar sig i en fiktiv stad som kallas Los Santos. Huvudpersonerna i spelet kallas Michael Townley, Trevor Philips och Franklin Clinton. Michael och Trevor känner varandra sedan tidigare, men Trevor trodde att Michael dog vid deras senaste rån tillsammans.Men Michael bor i Los Santos och möter Franklin när denne ska ta tillbaka en bil från Michaels son. Efter en händelse med en bilkrasch blir de vänner och sedan hittar även Trevor dem. Spelet handlar sedan om deras kriminella handlingar tillsammans och även påtryckningar och tvång av 2 FBI-agenter.

Spelupplägget

I Grand Theft Auto 5 spelar du i en öppen spelvärld där du kan röra dig fritt. Du kan byta spelkaraktär mellan Michael, Trevor och Franklin. Du kan attackera fiender i närstrid eller med skjutvapen, du kan köra bil, motorcyklar och flygplan. Spelet har olika uppdrag som du kan spela i vilken ordning du vill.GTA 5 har också ett flerspelarläge kallat Grand Theft Auto Online. Flerspelarläget ska vara en helt egen spelupplevelse. I online-läget kan 30 personer spela tillsammans i Los Santos värld. I flerspelarläget kan man vara med i gäng och slutföra jobb tillsammans. I multiplayer-matcher kan du tjäna erfarenhetspoäng som sedan används för att ranka gängen.